Női önvédelem

simei kovacs eszter 001 "A kung fu a kínai harcművészetek összefoglaló neve, több mint 300 stílus létezik és ezek között csak egy van, amit egy nő alapított. Büszkén mondom azt, hogy én is ezt a stílust gyakorlom. Persze nem csak nők tudják elsajátítani, sőt, sokkal több férfi gyakorolja, bár női oktatóknál jobb az arány. Végre van egy stílus, amivel a nők is megvédhetik magukat. Ezt meg kell becsülni!" - Si-Mei Kovács Eszter, 4. mesterfokozat

mellvedo sA Wing Tsun kung fu gyakorlók ugyanazt a rendszert tanulják, függetlenül attól, hogy férfiak, vagy nők. A rendszert egy nő fejlesztette ki, így a technikák, mozdulatok erejét úgy kellett biztosítani, hogy egy nő, vagy gyengébb fizikumú férfi is sikerrel tudja alkalmazni. Ehhez jól átgondolt, logikusan felépített megoldásokra volt szükség. Megtalálni az utat a legsebezhetőbb pontokhoz, erőt adni az egész test egyidejű mozdulatával és uralni a stratégiailag legfontosabb területet, a test előtt részt, a középvonalat. A tanulás intelligens módon történik, a gyakorlatok nem veszélyeztetik a test épségét. Az ütések, kéztechnikák célpontja a gyakorlás során nem a fej, hanem egy mellkasvédőnek nevezett felszerelés.

A harc során a cél az ellenfél gyenge pontjainak legrövidebb idő alatt való, leghatékonyabb támadása, gondolva közben a védekezésre és a taktikai helyzetváltoztatásra is. A Wing Tsun kung fu harci rendszere hatékony önvédelmet és emiatt nagyobb önbizalmat, szabadságot, míg a formagyakorlatok és edzések az egészséges testet biztosítják. A Magyar Wing Tsun Egyesület tradicionális kung fu iskolákat fog össze, így a fontos filozófia és szellemi tartalmak sem vesztek el. A Wing Tsun az életre tanít.

Si-Mei Kovács Eszter, 4. fokozatú mesternő szavai olvashatóak az alábbiakban

Mikor és hogyan ismerkedtél meg a Wing Tsun-nal?

simei kovacs eszter 002 kis16 évvel ezelőtt, (pontosan emlékszem, 1994. április 13-án) mentem be az első edzésre, igazából előtte nem érdekeltek túlzottan a harcművészetek, egy tipikus 12 éves lány voltam. Amikor azonban édesapám egy Bruce Lee filmet nézett, a végébe én is bekapcsolódtam. Azon a héten megláttam egy plakátot, elmentem a bemutatóra és ott lenyűgözött a stílus logikussága, és az a fegyelem, amit láttam. Igazából mindig más miatt csináltam a Wing Tsunt, volt amikor főleg az, hogy milyen jó a csapat, a máskor a sikerélmények, az utazások, de volt amikor erősödni akartam. A kötődés mindig állandó maradt. Mára természetesen nem csak gyakorlás, hanem a tanítás az, ami nagyon elsőbbséget élvez.

Mi változott benned azóta, hogy tanítani kezdtél?

2008008 kisNagyon sok minden. Egyrészt önfegyelmet tanultam, ami az egyetemi évek alatt is jól jöttek, ha tudtam, hogy három napot végig kell tanulni egy vizsgára, akkor azt a három napot tényleg végig tudtam csinálni, de ugyanígy említhetném az önkontroll megismerését, az önmegvalósítást, a nagyon sok boldogságot és sikerélményt . Úgy érzem, hogy megtaláltam a helyem a világban, van egy biztos pont, ami hasznos az életre nézve, egy közösség, egy csapat, ahova tartozok és ahol otthon érzem magam.

A Wing Tsun az első és mindent ahhoz igazítasz jó fanatikus rajongó módjára, vagy egy teljes életet élsz, amiben a Wing Tsun egy szirom, tehát egy rész? Mind a kettő igaz. Az életem egy nagy kerek egész, viszont a legnagyobb részét a Wing Tsun foglalja el, ezt nem nagyon lehet külön választani, hogy a Wing Tsun meg az életem, hanem a kettő úgy együtt létezik.

Máshogy tanul egy nő, mint egy férfi a Wing Tsun elsajátítása során?

Máshogy. Ha beiratkozik egy nagyobb darab férfi az edzésre, akkor egyből az erejét kezdi el használni. Az első formagyakorlatunk, a Siu-Nim-Tau arra tanít meg, hogy a saját erőnket feladjuk. Ezt a fiúknak meg kell tanulni, míg a lányok, ha nem erősek, akkor nem kezdenek el izomból csinálni technikákat, sokkal hamarabb ráéreznek a rafináltságára, a logikusságára a stílusnak, viszont ugyanez igaz a gyengébb, vagy vékonyabb termetű férfiakra is.

Hány éve oktatod a Wing Tsun-t?

10 éve vagyok oktató. 7 évestől 55 évesig vannak most diákjaim, minden korosztály, minden alkat van az edzéseken és mégis nagyon jó, egységes közeget alkotunk. Lehet, hogy nem mondható az, hogy teljesen homogén lenne a csapat, de pont ezért érdekes, mert mindenki kialakítja a saját Wing Tsun- ját és mégis egy cél felé haladunk és így nagyon összetartóak.

Egy fiatal, mást néz, mint egy idősebb?

Mindenképpen mindenki mást lát a Wing Tsunban. Van aki ezért kezd el gyakorolni, mert egyszerűen csak fogyni akar, van aki verekedni, van aki társaságra vágyik. Engem már az első nap megfogott a stílus logikussága, a szépsége és volt egy nagy adag kíváncsiság is, hogy ez a furcsa állás és a furcsa kéztartás – mert nem ezt láttam ugye én sem a Bruce Lee filmekben – mire is lesz jó? Aztán láttam többszáz embert gyakorolni ezt a kung fu stílust és úgy kíváncsi voltam, hogy miért maradtak még ott, hogy őnekik tényleg van erő az ütésükben? És amikor odanéztem, láttam hogy tényleg. Igaz, hogy nekem akkor még nem volt, de úgy éreztem, hogy lehet, főleg mert egy nő alkotta ezt a stílust.

68 kisA családod, a barátaid hogyan álltak hozzá a harcművészetedhez?  Szüleim az elején nem támogatták, mert úgy gondolták, nem lányoknak való, de amikor megnyitottam az iskolámat, fél éven belül édesapám is csatlakozott a diákok sorához, úgyhogy ő is leállt velünk gyakorolni, még középhaladó szintig is eljutott vele, több évig csinálta. A barátaim leginkább eseménykövetők, vagy legalább egy picit belelátnak, amit csinálok. Elismeréssel szoktak nyilatkozni róla, mert tudják, hogy nem egy vadállatkodásról van szó, hanem logikusan, ésszerűen felépített oktatási rendszerről a harci rendszer mellett. Tudják, hogy nagyon sok mögöttes tartalma van. Van olyan barátom, aki nem érdeklődik önvédelem iránt, viszont szoktunk filozofálni, jól jön, hogy a harcművészet gyakorlása és tanulása közben értékes ismereteket szereztem. Amit a Wing Tsun megtanított nekem, azt valós élet mindennapjaiban is használom, mert nem csak harcban alkalmazhatóak.

DSC00126

Külső link: Si-Mei Kovács Eszter Wing Tsun honlapja, Szeged