Magyar Wing-Tsun Egyesület

hwtoA Magyar Wing Tsun Egyesület - Magyarország legrégebbi és legnagyobb kung-fu iskolája - megalapítója és vezetője Si-Fu Máday Norbert az első ember volt, aki WING TSUN KUNG FU-t kezdett tanítani Magyarországon 1986-ban, számos magas fokozatú mestert nevelve ki az idők folyamán. Máday Si-Fu 1991 óta Leung Ting nagymester személyes tanítványa. Aktivitását számtalan edzőtábor, szeminárium és vizsga vezetése fémjelzi. 2001-ben Leung Ting nagymester felkérte az amerikai Wing Tsun iskolák főinstruktori posztjára.

A Magyar Wing Tsun Egyesület a többi 65 országgal együtt az International Wing Tsun Association hivatalos tagja. Prof. Leung Ting, A Wing Tsun kung-fu nagymestere 1991. óta évente egyszer, 1998-ban és 2000-ben kétszer is ellátogatott hazánkba, hogy tanítsa és mesterfokozatra vizsgáztassa az arra érdemes tanítványokat. Személyes jelenléte rendkívül fontos mind az oktatók, mind a diákok számára, hiszen így bizonyosodhatnak meg többek között arról, hogy:

  1.  igazi, és ősi kínai harcművészetet tanulnak;
  2.  a diplomát, amelyet tudásukról kapnak, a világon minden hivatalos szerv elismeri;
  3.  ugyanazokat az eredeti technikákat tanulják, melyeket a keleti tanulótársaik.

Az egyesület elnöke Dai Si-Fu Máday Norbert, 9. fokozatú Wing Tsun nagymester, kelet-európai főinstruktor. Helyettese Si-Hing Széll Gábor. Si-Fu személyes tanítványa Leung Ting Nagymesternek; irányítása alá tartozik Lettországba, Románia, Ukrajna, Oroszország és Litvániába is.

fatablazat

Az ázsiai országokon kívül egyedül a Kelet-Európai Szövetség tartozik közvetlenül a nagymesterhez, a többi országnak a német főinstruktor alá kell csatlakoznia.

A kelet-európai országok központi székhelye a kecskeméti kolostor. Ebben a 100 nm-es, tradicionálisan berendezett kung-fu szentélyben történik az oktatók továbbképzése, illetve a kolostor hatalmas udvara ad otthont a tanulók nyári táborainak is. Idén, a 20 éves jubileum alkalmával nagyfokú átalakítások kezdődtek meg az egyesület tagjainak részvételével. A Magyar Wing Tsun Egyesülethez csak Magyarországon majdnem száz iskola tartozik. Ebből tíz Budapesten működik különböző kerületekben.

Si-Fu 2007-ben átvette 8. mesterfokozatról szól diplomáját Leung Ting Nagymestertől. Helyettesei, Si-Hing Szél Gábor 2009-ben és Si-Hing Salamon Ferenc 2010-ben 6. mesterfokozatra léptek elő. 2010-ben Si-Hing Szabó Csaba sikeres vizsgát tett 5. mesterfokozatra. Ez a magas rang lehetővé teszi Máday Si-Funak, hogy a Mesterek Tanácsával a tanítványokat mesterekké vizsgáztassa és átadja a Nemzetközi Wing Tsun Szövetség (International Wing Tsun Associaton - IWTA) diplomáját.

A magyar Wing Tsun egyesület célja a jövőben is ugyanaz

  • mindenkinek lehetőséget adjon egy eredeti, ősi kínai harcművészet gyakorlására;
  • fejlessze a tanulókat:
    1. fizikailag: állóképesség, kitartás, tűrőképesség és mozgáskoordináció fejlesztése;
    2. szellemileg: a technikák anatómiai, fizikai és matematikai magyarázata, ok-okozati összefüggése; keleti kultúra és nyelv megismerése; lelki egyensúly visszaállítása; memória fejlesztése stb.;
    3. erkölcsileg: önfegyelemre, egymás iránti türelemre és segítésre, illetve tisztelet az idősebbek és tapasztaltabbak iránti nevelés;
  • közössége révén otthont és "családot" adjon annak akinek szüksége van rá;
  • helyes utat mutasson a fiatalabb generációnak szabadidejük értelmes eltöltésére.